Svenska bibliotek & bibliotekarier är en så underskattad…


857
752 shares, 857 points

+827 – Det är sorgligt att det tog mig så lång tid att förstå hur givande & demokratiskt viktigt detta är. Så fort jag intresserar mig för en politisk fråga, eller vill lära mig om något kan jag bara ta mig till närmaste bibliotekek för att kunna nå kunskap, helt utan kostnad och krav.

Behöver jag hjälp med att lokalisera tidigare forskning, eller gammal tysk politisk teori som är obegriplig – kan jag alltid fråga en bibliotekarie som både kan hjälpa mig hitta och förstå text.

Ta vara på era bibliotek och visa respekt för hur givande de är i ett demokratiskt samhälle. Att kunna prova lära sig någonting helt gratis är underbart.

2022-05-14 13:26:21

[+827] |


Like it? Share with your friends!

857
752 shares, 857 points

26 Comments

Your email address will not be published.

 1. Ämnet biblioteket gjorde mig väldigt nostalgisk nu, jag växte upp väldigt fattigt, när mina vänner åkte till landställen eller utomlands under lov spenderade jag alla de dagarna i biblioteket, jag minns hur jag under varje sommarlov brukade dra till biblioteket när föräldrar gick till jobbet på morgonen och bara läste, det kunde vara allt från manga till sci-fi, jag blev också ”vän” med en äldre bibliotekarie, det kändes som att hon hade alltid svar när man frågade henne om boktips. När man blev hungrig från all läsande gick jag till skolans fritidsklubb som hade öppet under sommaren och åt mat där och spenderade resten av tiden där tills föräldrar hade kommit hem.

  Allt kändes bättre då när man var liten…

 2. Älskar hur jag hittar gamla manualer till bilar som inte länge trycks eller finns annars att hitta; bara söka efter dom, hämta ut dom dagen efter när dom blivit hämtade från magasinet och vara lycklig över äntligen förstå lösning på problem!

  Brukar göra en digital kopia av aktuella sidor så boken kan lämnas tillbaka snabbt och utan att den blir sönder bläddrad.

 3. Håller med! För både vuxna och barn är det helt otroligt att kunna läsa långt fler böcker än de flesta har råd att köpa.

  Skolbilblioteket var enormt uppskattat av mig när jag var barn på nittiotalet.

 4. Håller helt med och vill också slå ett slag för arkiven!! Tror inte man förstår hur viktigt det är att saker bevaras på rätt sätt för att det ska kunna gå att hitta och finnas kvar i framtiden.

 5. Håller helt med! Pluggar till bibliotekarie just nu och det handlar om mycket mer än att stappla böcker. Bibliotekens roll är att vara en plats för fri åsiktsbildning och demokrati, och det är en av de få platserna (inomhus) i samhället man bara kan vara utan att behöva betala. Det är skönt att höra att vi uppskattas!

 6. PRECIS. Jag kan liksom gå in i en jättestor byggnad fylld med böcker och bara…välja ut det jag vill läsa? Bara sådär? Helt gratis???? Jag älskar bibliotek.

 7. Älskar bibliotek.

  Det har hjälpt mig som fattig student, och de har hjälpt mig att få uppleva mer litteratur.

  Bibliotek är kanske inte perfekta dock, men det är en annan diskussion.

 8. **Älskaaarrrr** bibliotek!! Något speciellt med omgivningen och stämningen som endast kan skapas i ett bibliotek.

 9. På min femåriga högskoleutbildning vsr jag på biblioteket på universitetet en enda gång. För att skriva ut mitt examensarbete och gå hem.

  Jag förstår poängen här men nuförtiden finns det alternativa sätt att inhämta information på.

  Bilbliotek ger min dåliga känslor. Tråkiga miljöer och flashbacks från tvångsbesök och tvångslån av tråkiga böcker i grundskolan.

  Också trött på myten att man måste läsa böcker för att komma någon vart. Kan nog räkna antalet regelrätta böcker jag läst i vuxen ålder på en hand. Många verkar tro att man blir intelligent av att läsa typ Harry Potter dessutom.

  Tack men nej tack.

 10. Håller inte alls med. Jag har aldrig under mina 28 år och vet heller aldrig någon kompis eller släkting som någonsin gått till eller sagt något om biblioteket i något sammanhang. Även under universitetstiden på 3 år som låg vägg i vägg med ett stadsbibliotek så läste jag inte en enda bok därifrån och hörde aldrig någon annan som gjorde det heller.

  Jag tycker det är bättre om vi kan satsa på ett bättre digitalt bibliotek där allt material är digitaliserat/skannat och där man på ett enkelt sätt skicka efter vad man nu önskar läsa fysiskt.

 11. Har inte använt bibliotek så mycket, men om någonting så gör det att jag vill se fler resurser i dem. I andra länder har de ju låneverktyg och 3D skrivare.

 12. Håller helt med men man borde faktiskt diskutera ifall de ska ge sig in i streamings världen. Många bibliotek har skaffat tjänster för att erbjuda streamad film och ljudböcker till alla med bibliotekskort och det är ju fint. Att demokratisera information är sjukt viktigt. Problemet är att pga hur systemet ser ut så betalar de per uthyrning av en film mer än en månad Netflix kostar och likadant för ljudböcker. Jag tycker inte biblioteken ska in här för att marknaden har tillräckligt bra med utbud. Istället skulle man kunna fokusera de pengarna på att utöka andra områden hos biblioteken.